Майже п'ять років тому сталася авіакатострофа, якак забрала життя багато кого з верхівки українського ба навіть російького директорату авіапромисловості.
Спочатку наведу перелік пасажірів злощасного "Ан-140" що летів у грудні 2002 в Харкова до Ісфагану (Іран)
"На борту потерпевшего авиакатастрофу Ан-140 в Иране находились высокопоставленные представители авиакомпаний "Авионика", АНТК "Антонов", "Аэросила", "Интерами" и "Рубин", передает РИА "Новости". Все они летели на презентацию серийного самолета Ан-140, собранного на иранском заводе в Исфахане.
Министерство по чрезвычайным ситуациям Украины предоставило полный список граждан Украины и
России, которые находились на борту Ан-140:
1. Песков В.А. украинец
2. Третьяков С.В. украинец
3. Моторыгин Ю.В. украинец
4. Голик Г.С. украинец
5. Тернов М.В. украинец
6. Сивокозов В.С. украинец
7. Помазанов А.Л. украинец
8. Гоненда Н.П. украинец
9. Шевченко И.О. украинец
10. Окулов Б.С. россиянин, генеральный директор предприятия "Рубин"
11. Дуранин В.Н. россиянин, заместитель гендиректора ОАО МНПК "Авионика"
12. Кузнецов В.Б. россиянин, главный специалист МНПК "Авионика"
13. Соколов А.Н. россиянин, зам.генерального директора АО "Аэросила"
14. Скрынников С.А. россиянин
15. Торхов В.Г. россиянин
16. Бочило В.Ф. украинец, начальник отдела ПО "Южмаш"
17. Исак Е.Г. украинец, председатель правления НПК "Электронприбор"
18. Иванов В.В. украинец
19. Бабынин М.Н. украинец, генеральный директор АО "Авионика"
20. Степанович В.Б. украинец, заместитель гендиректора АО "Авионика"
21. Корзинкин С.Д. украинец
22. Белоусько С.А. украинец
23. Силич П.В. украинец
24. Польшин С.В. украинец
25. Колесников В.И. украинец
26. Голобородько Я.Д украинец, заместитель генерального конструктора АНТК "Антонов"
27. Шишков В.В. украинец, заместитель главного конструктора АНТК "Антонов"
28. Савин В.С. украинец
29. Земляной М. украинец
30. Сидненко А.А. украинец, директор компании "Интерами"
31. Русинов В.В украинец
32. Подпружников В. украинец
33. Коренец С. украинец
34. Ясюренко Е. украинка
35. Ясюренко С. украинец
36. Стрельцова В.П. украинка
37. Полевой В.А. украинец
38. Гладкий С.В. украинец
39. Эсман В.Г. украинец
40. Якут Э.Г. украинец
41. Зайцев С.В. украинец
42. Асмолов А.А. украинец
Экипаж
43. Анцибор Г.П. украинец
44. Чайченко С.В. украинец
45. Мазуренко С. украинец
46. Попов О.Л. украинец
47. Сдоренко О.Л. украинец
48. Чернуха С.С. украинец
Среди погибших в основном руководители высшего и среднего звена авиационных предприятий Украины и России, а также члены их семей. В катастрофе погибли также режиссер и кинооператор предприятия "Авиафильм" Николай Савин и Михаил Земляков, а также жена и малолетний сын представителя запорожского предприятия "Мотор-Сич" Екатерина и Сергей Ясюренко.
Напомним, что Ан-140 украинской авиакомпании "Аэромост-Харьков" вылетел из Харькова в понедельник в 12:20 по местному времени и направлялся в город Ардистан провинции Исфахан в Иране с промежуточной посадкой в городе Трабзон в Турции. На борту находились 42 гражданина Украины, в том числе 6 членов экипажа, и 6 граждан России. По предварительным данным, украинские пилоты в условиях плохой видимости не справились с управлением, и самолет разбился о скалы. Разбившимся самолетом управляли профессиональные летчики-испытатели, сообщили в авиакомпании "Аэромост-Харьков".
"Это был очень опытный экипаж", - заявил представитель компании.
Але, я виділив болдом ім'я людини, котра була справжнім ентузіастом історії авіації, і встигла не тільки зробити багато корисного, керуючі легендарною Харківською студією "Авіафільм", але й випустив друком книжку по історіїї авіації Украіни, що я мав щастя іі тримати в руках. Грутовне дослідження, з початку ХХ століття і до наших часів, - аналогів я не бачив. Книжку отримав з рук редактора АНТКовського знаного часопису "Авиация и время", вона приїхала безпосередньо від автора, Савін подарував нам один примірник під час салону МАКС.
Я змушений був по роботі віддати її до експозиції Політехнчіного музею, де вона і зникла.
В укранеті майже немає інфи про Савіна, хоча в 90-ті, вважаю, все чоловіче населення України в захопленні бігло до телевізора дивитися документальні стрічки його кіностудії, (може хтось пригадає хоча б цикл "Красные звезды", та історичні фільми на ICTV?
Чому ми так знаважаємо справжні дива, і, маючи поруч таку людину, залишили її без уваги?
Зараз намагаюся знайти інформацію в інеті. Чекайте.
Поки що соромно дивитися на рівень вітчизняних сайтів:
Крылья Украины
Державний музей Авіації України
АНТК" Антонов"
І це при тому, що ми володіємо свтовим привілеєм на надважкі транспортні літаки, маємо своє виробництво авіадвигунів, два славетних, ща з довоєних часів розгонутих авіпідприємства і Києві та Харкові!
Дуже буду вдячний за серьозну інфу та фотографіїї.
При тому, що техніка у нас "прописана" першокласна, в інеті ми чомусь ведемо себе як бідні родичі, а нещодавно я навіть зіткнувся з намаганням одного пихатого росіянина назвати Мрію російською розробкою!
Хочемо залишитись "у соломі на горищі", ще й без світла - вірною дорогою йдемо!